δέχθηκα το e-mail που βρίσκεται στην βάση αυτού του post και θα βάλω την απάντηση εδώ:
Δυστυχώς η κρατική εξουσία με την ανάλγητη συμπεριφορά της περιφρονεί την ανθρώπινη ζωή εκατέρωθεν.
Μοναδικό μέλημα της είναι να στηρίζονται τα συμφέροντα της και μόνον αυτά. Δεν ενδιαφέρετε ποτέ για τα μέσα που θα χρησιμοποιηθούν.
Δυστυχώς για όλους αυτούς είμαστε αναλώσιμοι (πολίτες και μπάτσοι)!!!!!!!!!!!!!
Ποιος θα μπορέσει να εναντιωθεί σε κοινωνικές ομάδες που έχουν την κάλυψη της κεντρικής εξουσίας και βρίσκουν διαχρονικό άσυλο?
Ποιος θα αντισταθεί και δεν θα πληρώσει φακελάκι στους γιατρούς, στην εφορία, στην πολεοδομία, στην εκκλησία, στα υπουργεία, στα δικαστήρια κλπ.
Ποιος γονέας θα αντέξει την κοινωνική πίεση και δεν θα γονατίσει στις απαιτήσεις της παραπαιδείας.
Ποιος αντιπρόσωπος του έθνους θα σταθεί αποτελεσματικά μπροστά στο μεγάλο πρόβλημα να μην πληρώνουν ούτε 1 ΕΥΡΩ φόρο 3.000.000 οικονομικά ενεργοί πολίτες της χώρας, ενώ από την άλλη πλευρά απομυζώνται σταθερά και μόνιμα τα υποζύγια που λέγονται μισθωτοί. ΄
Ποιος υπογράφει μεταπολεμικά τους ετήσιους προϋπολογισμούς του ελληνικού κράτους υποθηκεύοντας το μέλλον κάθε επόμενης γενιάς. Ποιος δανείζεται ασύστολα, χωρίς να κληθεί ούτε μια φορά να πληρώσει τον λογαριασμό.
Δυστυχώς καταντήσαμε η νέα γενιά να μην έχει να ελπίζει σε ένα καλλίτερο αύριο.
Δυστυχώς φθάσαμε να σκοτωνόμαστε μεταξύ μας γιατί εκλείπει η κοινωνική συνείδηση.
Δυστυχώς είμαστε όλοι νεροκουβαλητές ενός συστήματος που για να επιβιώσει χρησιμοποιεί όλα τα υπαρκτά μέσα, ακόμη και αυτό το e-mail!!!
--------------------------------------------------------------------------------
From: *****
Sent: Tuesday, December 16, 2008 11:10 AM
To: *****
Subject: FW: Έσβησε χθες -αθόρυβα
Έσβησε χθες -αθόρυβα- 24 αστυνομικός,θύμα κουκουλοφόρων του 2007. Χθες έσβησε ο αστυνομικός που είχε δεχθεί επίθεση από κουκουλοφόρους σε συναυλία στο Ελληνικό το καλοκαίρι του 2007. Όλο αυτό το διάστημα ήταν ουσιαστικά ζωντανός-νεκρός. Δεν ήταν αρκετά νέος,ήταν ήδη 24 ετών.
Δεν ανήκε στη γενιά των 700 ευρώ, γιατί έβγαζε 750. Δεν είχε όνειρα για τη ζωή του, είχε όπλο, κι ας μην το τράβηξε ποτέ για να σωθεί.
Δεν είχε μάνα να τον κλάψει,γιατί ήταν ένας μπάτσος, ένα γουρούνι, ένας δολοφόνος. Κάποιοι θάνατοι δεν πουλάνε το ίδιο, αλλά μαντέψτε,πονάνε το ίδιο.
Ποιος είναι ο αστυνομικός;Δυστυχώς θυμηθείτε το περιστατικό...."Από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ανακοινώνεται ότι την 23.10 ώρα της06/07/2007, δύο (2) αστυνομικοί οι οποίοι βρίσκονταν σε διατεταγμένη υπηρεσίαμέτρων ασφαλείας για αποτροπή κλοπών, επιθέσεων και φθορών ξένης περιουσίας,(σπάσιμο οχημάτων, καταστημάτων ή εγκαταστάσεων κ.α αδικημάτων) όπως έχεισυμβεί κατά το παρελθόν, κατά την διάρκεια συναυλίας συγκροτημάτων μουσικήςστις εγκαταστάσεις του γηπέδου Baseball στο Ελληνικό, δέχθηκαν απρόκληταδολοφονική επίθεση από πλήθος ατόμων του αντιεξουσιαστικού χώρου. Η αναίτια επίθεση έγινε από τριάντα τουλάχιστον άτομα, με ενωμένες δυνάμεις ταοποία διέπραξαν βιαιοπραγίες σε βάρος των δύο (2) αστυνομικών, με γρόνθους,λακτίσματα και υλικά αντικείμενα (σιδηρολοστούς, ρόπαλα, θλώντα όργανα),προκαλώντας σε αυτούς βαρείες σωματικές βλάβες. Ειδικότερα ο ένας αστυνομικός (γεν. 1983), φέρει βαριές κακώσεις κεφαλής,πολλαπλά τραύματα στο σώμα και νοσηλεύεται στη Μ.Ε.Θ. Νοσοκομείου, ευρισκόμενοςσε καταστολή.Η κατάσταση του εγκυμονεί κίνδυνο ζωής. Ο δεύτερος αστυνομικός (γεν. 1972), επίσης νοσηλευόμενος φέρει ρωγμώδες κατάγματα στο αριστερό χέρι και μώλωπες στα πλευρά. Η βάναυση επίθεση συνεχίζει μια σειρά προκλήσεων έναντι της έννομης τάξης και''καταδρομών'' που αποδέχονται με απάθεια το ενδεχόμενο αποτέλεσμα τηςσωματικής βλάβης και της ανθρωποκτονίας από ''άτομα'' που ασκούνται στη βία, μάλλον ως πρόταση και στάση ζωής και ως ''πολιτική παρέμβαση''. Η Ελληνική Αστυνομία κινείται για την ανακάλυψη των δραστών".
Γι' αυτό το γεγονός όμως, κανένας δημοσιογράφος δε θα φωνάξει, κανένα Ιντυμίντια δε θα γράψει αράδες, κανένας ψευτοδημοκράτης μπλογκερ δε θα αναρτήσει έστω και μία γραμμή.
Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2008
Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2008
Στο φως η κρυμμένη καθημερινή αναρχία
Είναι η αναρχία οικονομικά αποτελεσματική;(1) Μη βιαστείτε να απαντήσετε «όχι». Ολα εξαρτώνται από το πόσο μας κοστίζει η κυβέρνηση και γενικότερα το κράτος. Εξαρτάται λοιπόν από το εάν το κράτος κάνει καλά τη δουλειά του, δηλαδή να οργανώνει αποτελεσματικά τις κάθε είδους σχέσεις των ανθρώπων, ιδίως φυσικά, τις οικονομικές σχέσεις-ανταλλαγές. Ετσι, οι πολίτες κερδίζουν από την οργάνωση των σχέσεων αυτών αφού μετακινούνται από μια κατάσταση ανεξέλεγκτων διαμαχών μεταξύ τους, σε μεγαλύτερη και πιο οργανωμένη οικονομική συνεργασία και ανταλλαγές με αμοιβαία οφέλη. Η θεωρία του κράτους-«κοινωνικού συμβολαίου» είναι ακριβώς αυτό.
Αντιθέτως, στη θεωρία του «ληστρικού-αρπακτικού κράτους» (predatory state), το κράτος «προκύπτει» από την εγωιστική συμπεριφορά ατόμων και κυρίως ομάδων, που το συγκροτούν ή απλώς χρησιμοποιούν τον μηχανισμό του, έχοντας ως συγκριτικό πλεονέκτημα την πολιτική ισχύ, για να επιβάλουν τα ατομικά τους συμφέροντα και να λεηλατήσουν τη δημόσια περιουσία (σας θυμίζει μήπως «Βατοπέδι» η περίπτωση αυτή;)
Εννοείται ότι καταστάσεις μη αποτελεσματικών μορφών οργάνωσης εμπίπτουν στη δεύτερη περίπτωση όπου το κράτος λειτουργεί κλεπτοκρατικά και αυταρχικά, ως αντιπρόσωπος των οικονομικών συμφερόντων των ομάδων με ισχύ. Δεν χρειάζεται πολύς κόπος για να εντάξει κανείς την Ελλάδα, ιδίως των τελευταίων ετών, στο χώρο των υποδειγμάτων της κλεπτοκρατίας, μιας και η αναποτελεσματικότητα και η αναρχία κυριαρχούν σε πολλές όψεις της πολιτικής ζωής αλλά και της καθημερινότητας.
Στη βιβλιογραφία, η ύπαρξη και κυρίως η επιμονή αδύναμων θεσμών (weak institutions), ερμηνεύεται συνήθως ως «τροχιά εξάρτησης» (path dependence). Πρόκειται για μια αυτοτροφοδοτούμενη διαδικασία που είναι σχεδόν αδύνατο να αλλάξει «από τα μέσα» και να εξελιχθεί, για παράδειγμα, σε ένα κράτος δικαίου, δικαιωμάτων και ελευθεριών, με παράλληλη λειτουργία εύρυθμων και διαφανών ανταγωνιστικών αγορών που δίνουν ευκαιρίες στους πολίτες για προσωπική και επαγγελματική ζωή.
Στην περίπτωση του κλεπτοκρατικού κράτους, το τελευταίο λειτουργεί ως επίσημο διόδιο των κλεπτοκρατικών ομάδων που έχουν καταλάβει ή «αντιπροσωπεύουν» τον μηχανισμό του. Η δε καταφυγή των πολιτών στην άναρχη οικονομική ζωή, βασικό βραχίονα της οποίας αποτελεί η παραοικονομία και η διαφθορά, αποτελεί ορθολογική επιλογή (!) και σχετικά αποτελεσματικό καθημερινό κανόνα.
Πολύ περισσότερο όταν συνήθως η κατάσταση αυτή συνοδεύεται από μια ήδη χαμηλή ανάπτυξη της αγοράς, δηλαδή των οικονομικών ανταλλαγών ανάμεσα σε ιδιώτες ή και από μια χαμηλή ανάπτυξη της αυτοοργάνωσης της ίδιας της κοινωνίας (θεσμοί διαιτησίας, αξίες, μηχανισμοί φήμης και επιβράβευσης, κ.λπ.).
Με άλλα λόγια, το θεσμικό περιβάλλον μπορεί να οδηγεί τους πολίτες σε μια ορθολογική συμπεριφορά αναρχίας και, σε κάθε περίπτωση, παράκαμψης του κράτους, επιλέγοντας έτσι την ανομία (lawlessness).
Πώς λοιπόν το υψηλό κόστος του κράτους μάς οδηγεί στην αναρχία; Γιατί ενδεχομένως η άναρχη δράση να είναι από κοινωνικής άποψης άριστη, όταν συγκρίνεται με την εναλλακτική επίσημη, «μέσω του κράτους» δράση; Διότι:
Α. Το οργανωτικό κόστος της συγκρότησης ενός σοβαρού κράτους δικαίου μπορεί να είναι ασύμφορο, δηλαδή αδύνατο, αφού μπορεί να αντιτίθεται στα βραχυχρόνια συμφέροντα ισχυρών (κλεπτοκρατικών) ομάδων και ατόμων.
Β. Το κόστος της συμφωνίας των επιμέρους αντίθετων ομάδων/ατόμων να είναι υψηλό και η βασική αιτία για αυτό είναι η ισχυρή ετερογένεια στις προτιμήσεις τους.
Γ. Το κόστος της παροχής των δημόσιων αγαθών μπορεί να είναι μεγάλο λόγω είτε του μεγάλου αριθμού των πολιτών είτε κυρίως λόγω των διαφορετικών πεποιθήσεών τους σχετικά με τα αγαθά αυτά, είτε γιατί προσκρούουν σε επιμέρους ισχυρά ιδιωτικά συμφέροντα (π.χ. δημόσια εναντίον ιδιωτικής υγείας).
Και στις τρεις ανωτέρω περιπτώσεις μπορεί να πει κανείς ότι εφαρμόζει η ελληνική περίπτωση. Το κόστος συγκρότησης σοβαρού κράτους δικαίου παρεμποδίζεται ιδίως από τις ισχυρές ομάδες (με διασυνδέσεις και διεμβολισμό τους στο κράτος, στα κόμματα, στα οικονομικά συμφέροντα κ.λπ.), που επί του παρόντος κάνουν πολύ ακριβή τη μετάβαση σε ένα «κράτος-συμβόλαιο» σχέσεων μεταξύ των πολιτών, και διατηρούν με αυτοτροφοδοτούμενη «τροχιά εξάρτησης» την άναρχη κλεπτοκρατική κατάσταση που όλοι βιώνουμε σήμερα.
Η ετερογένεια μεταξύ μας είναι μεγάλη. Οχι αυτή που έχει να κάνει με τη φυλή ή το χρώμα, όπως συμβαίνει σε άλλες κοινωνίες, αλλά αυτή που αφορά την έντονη ιδιώτευση και την παντελή απουσία συλλογικής ζωής πέρα από το κράτος και τα κόμματα, γεγονός που θα «ενοποιούσε» μεγάλα κομμάτια της κοινωνίας. Πάρτε σαν παράδειγμα τους φοιτητές. Λείπουν εντελώς τα «societies» και η μόνη συλλογική ζωή που βιώνουν σήμερα είναι οι συνδικαλιστικές νεολαίες με τη γνωστή πια μαύρη αγορά συναλλαγής μεταξύ βαθμών-ψήφων στις γενικές συνελεύσεις.
Εν κατακλείδι, η τυφλή βία και αναρχία που έχει ξεσπάσει στη χώρα, με την κατάλυση του κράτους, αντικατοπτρίζει μεταξύ των άλλων, την καθημερινή βία και αναρχία της οικονομικής και κοινωνικής καθημερινότητας. Αντανακλά έντονες ανισότητες, την απουσία ευκαιριών για τους νέους, την αναξιοκρατία που κυριαρχεί παντού και τη διαφθορά στη μαύρη οικονομία.
Τη βδομάδα αυτή, η «κρυμμένη καθημερινή αναρχία» εκδηλώθηκε ανοικτά ως μια μορφή τυφλής διαμαρτυρίας όχλου απέναντι στη λεηλασία των οικονομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων της νέας γενιάς, από μικρά και μεγάλα βολεμένα συμφέροντα που ληστεύουν και καταχρεώνουν το μέλλον των νέων γενεών. Είναι εναντίον της σάπιας και αναχρονιστικής πολιτικής τάξης που αυτιστικά εξυπηρετεί τον εαυτό της και κρατά προνόμια και κλειστές αγορές για τους κολλητούς πελάτες της με σκοπό την απλή επαγγελματική αναπαραγωγή της.
Είναι εναντίον όλων εκείνων που αυτή την εποχή κρύβονται και που είναι οι πραγματικοί υπεύθυνοι για τη σημερινή κατάσταση και που έχουν καταστήσει σήμερα την οικονομική και την κοινωνική αναρχία πιο... αποτελεσματική από την επιβολή και τήρηση των κανόνων ενός κράτους δικαίου, των δικαιωμάτων και των ελευθεριών, των ελεύθερων, δίκαιων, διαφανών και ανταγωνιστικών αγορών.
Ολα αυτά εάν υπήρχαν θα έδιναν ευκαιρίες στη νέα γενιά που σήμερα δεν έχει, καθώς βλέπει παντού διόδια και κλειστές πόρτες, επιμέρους συμφέροντα και βολεμένους κομματικούς συνδικαλιστές με παχυλούς μισθούς, αδυνατώντας να φανταστεί η ίδια το προσωπικό και επαγγελματικό της μέλλον.
(1) Βλ. Ρ. Lesson, «Efficient Anarchy», Public Choice, 2006 (130).
Πηγή : Aρθρο της Κ.Ε <ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - 14/12/2008> από τον ΘΟΔΩΡΗ ΠΕΛΑΓΙΔΗ, καθηγητή Οικονομικής Ανάλυσης στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς.
Αντιθέτως, στη θεωρία του «ληστρικού-αρπακτικού κράτους» (predatory state), το κράτος «προκύπτει» από την εγωιστική συμπεριφορά ατόμων και κυρίως ομάδων, που το συγκροτούν ή απλώς χρησιμοποιούν τον μηχανισμό του, έχοντας ως συγκριτικό πλεονέκτημα την πολιτική ισχύ, για να επιβάλουν τα ατομικά τους συμφέροντα και να λεηλατήσουν τη δημόσια περιουσία (σας θυμίζει μήπως «Βατοπέδι» η περίπτωση αυτή;)
Εννοείται ότι καταστάσεις μη αποτελεσματικών μορφών οργάνωσης εμπίπτουν στη δεύτερη περίπτωση όπου το κράτος λειτουργεί κλεπτοκρατικά και αυταρχικά, ως αντιπρόσωπος των οικονομικών συμφερόντων των ομάδων με ισχύ. Δεν χρειάζεται πολύς κόπος για να εντάξει κανείς την Ελλάδα, ιδίως των τελευταίων ετών, στο χώρο των υποδειγμάτων της κλεπτοκρατίας, μιας και η αναποτελεσματικότητα και η αναρχία κυριαρχούν σε πολλές όψεις της πολιτικής ζωής αλλά και της καθημερινότητας.
Στη βιβλιογραφία, η ύπαρξη και κυρίως η επιμονή αδύναμων θεσμών (weak institutions), ερμηνεύεται συνήθως ως «τροχιά εξάρτησης» (path dependence). Πρόκειται για μια αυτοτροφοδοτούμενη διαδικασία που είναι σχεδόν αδύνατο να αλλάξει «από τα μέσα» και να εξελιχθεί, για παράδειγμα, σε ένα κράτος δικαίου, δικαιωμάτων και ελευθεριών, με παράλληλη λειτουργία εύρυθμων και διαφανών ανταγωνιστικών αγορών που δίνουν ευκαιρίες στους πολίτες για προσωπική και επαγγελματική ζωή.
Στην περίπτωση του κλεπτοκρατικού κράτους, το τελευταίο λειτουργεί ως επίσημο διόδιο των κλεπτοκρατικών ομάδων που έχουν καταλάβει ή «αντιπροσωπεύουν» τον μηχανισμό του. Η δε καταφυγή των πολιτών στην άναρχη οικονομική ζωή, βασικό βραχίονα της οποίας αποτελεί η παραοικονομία και η διαφθορά, αποτελεί ορθολογική επιλογή (!) και σχετικά αποτελεσματικό καθημερινό κανόνα.
Πολύ περισσότερο όταν συνήθως η κατάσταση αυτή συνοδεύεται από μια ήδη χαμηλή ανάπτυξη της αγοράς, δηλαδή των οικονομικών ανταλλαγών ανάμεσα σε ιδιώτες ή και από μια χαμηλή ανάπτυξη της αυτοοργάνωσης της ίδιας της κοινωνίας (θεσμοί διαιτησίας, αξίες, μηχανισμοί φήμης και επιβράβευσης, κ.λπ.).
Με άλλα λόγια, το θεσμικό περιβάλλον μπορεί να οδηγεί τους πολίτες σε μια ορθολογική συμπεριφορά αναρχίας και, σε κάθε περίπτωση, παράκαμψης του κράτους, επιλέγοντας έτσι την ανομία (lawlessness).
Πώς λοιπόν το υψηλό κόστος του κράτους μάς οδηγεί στην αναρχία; Γιατί ενδεχομένως η άναρχη δράση να είναι από κοινωνικής άποψης άριστη, όταν συγκρίνεται με την εναλλακτική επίσημη, «μέσω του κράτους» δράση; Διότι:
Α. Το οργανωτικό κόστος της συγκρότησης ενός σοβαρού κράτους δικαίου μπορεί να είναι ασύμφορο, δηλαδή αδύνατο, αφού μπορεί να αντιτίθεται στα βραχυχρόνια συμφέροντα ισχυρών (κλεπτοκρατικών) ομάδων και ατόμων.
Β. Το κόστος της συμφωνίας των επιμέρους αντίθετων ομάδων/ατόμων να είναι υψηλό και η βασική αιτία για αυτό είναι η ισχυρή ετερογένεια στις προτιμήσεις τους.
Γ. Το κόστος της παροχής των δημόσιων αγαθών μπορεί να είναι μεγάλο λόγω είτε του μεγάλου αριθμού των πολιτών είτε κυρίως λόγω των διαφορετικών πεποιθήσεών τους σχετικά με τα αγαθά αυτά, είτε γιατί προσκρούουν σε επιμέρους ισχυρά ιδιωτικά συμφέροντα (π.χ. δημόσια εναντίον ιδιωτικής υγείας).
Και στις τρεις ανωτέρω περιπτώσεις μπορεί να πει κανείς ότι εφαρμόζει η ελληνική περίπτωση. Το κόστος συγκρότησης σοβαρού κράτους δικαίου παρεμποδίζεται ιδίως από τις ισχυρές ομάδες (με διασυνδέσεις και διεμβολισμό τους στο κράτος, στα κόμματα, στα οικονομικά συμφέροντα κ.λπ.), που επί του παρόντος κάνουν πολύ ακριβή τη μετάβαση σε ένα «κράτος-συμβόλαιο» σχέσεων μεταξύ των πολιτών, και διατηρούν με αυτοτροφοδοτούμενη «τροχιά εξάρτησης» την άναρχη κλεπτοκρατική κατάσταση που όλοι βιώνουμε σήμερα.
Η ετερογένεια μεταξύ μας είναι μεγάλη. Οχι αυτή που έχει να κάνει με τη φυλή ή το χρώμα, όπως συμβαίνει σε άλλες κοινωνίες, αλλά αυτή που αφορά την έντονη ιδιώτευση και την παντελή απουσία συλλογικής ζωής πέρα από το κράτος και τα κόμματα, γεγονός που θα «ενοποιούσε» μεγάλα κομμάτια της κοινωνίας. Πάρτε σαν παράδειγμα τους φοιτητές. Λείπουν εντελώς τα «societies» και η μόνη συλλογική ζωή που βιώνουν σήμερα είναι οι συνδικαλιστικές νεολαίες με τη γνωστή πια μαύρη αγορά συναλλαγής μεταξύ βαθμών-ψήφων στις γενικές συνελεύσεις.
Εν κατακλείδι, η τυφλή βία και αναρχία που έχει ξεσπάσει στη χώρα, με την κατάλυση του κράτους, αντικατοπτρίζει μεταξύ των άλλων, την καθημερινή βία και αναρχία της οικονομικής και κοινωνικής καθημερινότητας. Αντανακλά έντονες ανισότητες, την απουσία ευκαιριών για τους νέους, την αναξιοκρατία που κυριαρχεί παντού και τη διαφθορά στη μαύρη οικονομία.
Τη βδομάδα αυτή, η «κρυμμένη καθημερινή αναρχία» εκδηλώθηκε ανοικτά ως μια μορφή τυφλής διαμαρτυρίας όχλου απέναντι στη λεηλασία των οικονομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων της νέας γενιάς, από μικρά και μεγάλα βολεμένα συμφέροντα που ληστεύουν και καταχρεώνουν το μέλλον των νέων γενεών. Είναι εναντίον της σάπιας και αναχρονιστικής πολιτικής τάξης που αυτιστικά εξυπηρετεί τον εαυτό της και κρατά προνόμια και κλειστές αγορές για τους κολλητούς πελάτες της με σκοπό την απλή επαγγελματική αναπαραγωγή της.
Είναι εναντίον όλων εκείνων που αυτή την εποχή κρύβονται και που είναι οι πραγματικοί υπεύθυνοι για τη σημερινή κατάσταση και που έχουν καταστήσει σήμερα την οικονομική και την κοινωνική αναρχία πιο... αποτελεσματική από την επιβολή και τήρηση των κανόνων ενός κράτους δικαίου, των δικαιωμάτων και των ελευθεριών, των ελεύθερων, δίκαιων, διαφανών και ανταγωνιστικών αγορών.
Ολα αυτά εάν υπήρχαν θα έδιναν ευκαιρίες στη νέα γενιά που σήμερα δεν έχει, καθώς βλέπει παντού διόδια και κλειστές πόρτες, επιμέρους συμφέροντα και βολεμένους κομματικούς συνδικαλιστές με παχυλούς μισθούς, αδυνατώντας να φανταστεί η ίδια το προσωπικό και επαγγελματικό της μέλλον.
(1) Βλ. Ρ. Lesson, «Efficient Anarchy», Public Choice, 2006 (130).
Πηγή : Aρθρο της Κ.Ε <ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - 14/12/2008> από τον ΘΟΔΩΡΗ ΠΕΛΑΓΙΔΗ, καθηγητή Οικονομικής Ανάλυσης στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς.
Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2008
Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2008
'Eγκλημα? Μήπως ΟΧΙ?
Είναι κοινό μυστικό ότι για δύο και πλέον μήνες οι κυβερνώντες αναζητούν τον από μηχανής θεό, που θα τους έσωζε από το Βαλτο..πέδιο που τους καταπίνει.
Είχαν εμπεδώσει πλέον τον αυτό-διασυρμό τους και έκαναν πάσες ευθύνης ο ένας στον άλλο. ‘Έχοντας πλέον υποταχθεί στο οικονομικό συμφέρον, και έχοντας οδηγήσει στον απόλυτο ευτελισμό την πολιτική, τους περίμενε μόνον η έξοδος κινδύνου.
Έτσι όπως γίνετε πάντα λίγο πριν κατάρρευση τα ένστικτα της αυτοσυντήρησης δίνουν μια τελευταία ισχυρή μάχη και αυτή βιώνουμε από σήμερα.
Τίποτα δεν είναι τυχαίο στον κόσμο που ζούμε !
Είναι σίγουρο ότι τον αστυνομικό που άνοιξε σήμερα την σκουριασμένη πόρτα κινδύνου στους κυβερνώντες, τον επιχαίρει ένα σημαντικό τμήμα της άρχουσας τάξης.
Το ερώτημα είναι αμείλικτο : Μήπως έχουμε ένα προμελετημένο έγκλημα που θα δώσει διέξοδο στους κυβερνώντες να επεκτείνουν τα όρια δράσης τους και να νομιμοποιήσουν τον εναγκαλισμό τους με την εξουσία ;
Τις επόμενες μέρες θα χρειαστούμε προστάτες...
Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2008
Καπιταλισμός και Ιερατείο - Διαπλοκή και 'Εγκλημα
Γράφει
ο Κώστας Λάμπος
Είναι ιστορικά βεβαιωμένο, πως οι θρησκείες, όλες ανεξαίρετα οι θρησκείες, ως εκκλησίες και ιερατεία, λειτούργησαν, άμεσα ή έμμεσα, ως εξουσιαστικοί μηχανισμοί, που καταδυνάστευσαν και κατακρεούργησαν την ανθρωπότητα, απαξίωσαν πνευματικά τον άνθρωπο και γέμισαν φόβο, μίσος, υποκρισία και πληγές τον ανθρώπινο πολιτισμό.
Απόδειξη γι’ αυτά είναι οι «θρησκευτικοί» πόλεμοι, οι σκοταδιστικές διδασκαλίες, η υποκριτική συμπεριφορά των ιερατείων, η συσσώρευση μυθικού πλούτου και η προκλητική χλιδή, το μίσος τους για τις επιστήμες, τα γράμματα και τις τέχνες, η με κάθε τρόπο ανάμειξή τους στην πολιτική και η διαπλοκή τους με όλες τις εξουσίες, την οικονομική, την νομοθετική, την εκτελεστική, τη δικαστική και φυσικά με την εξουσία της μαζικής «ενημέρωσης».
Δεν είναι του παρόντος σημειώματος η ιστορική αναδρομή στα εγκλήματα των εκκλησιών και των ιερατείων σε βάρος του πολιτισμού και της ανθρωπότητας. Κι’ ούτε συμψηφίζονται αυτά τα εγκλήματα με το υποκριτικό «φιλανθρωπικό» έργο των εκκλησιών και των ιερατείων, με «τη στάχτη στα μάτια των αφελών πιστών».
Θα σταθούμε μόνο στο «φαινόμενο Εφραίμ», στον καλόγερο που «χορεύει στο ταψί», τον πρωθυπουργό, την κυβέρνηση, το κοινοβούλιο, το πολιτικό σύστημα του πολιτικαντισμού, τη δικαιοσύνη, τη δημόσια Διοίκηση και τον «επιχειρηματικό» κόσμο της χώρας, χοροστατούντων δια της διακριτικής-ηχηρής σιωπής τους, του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως και των αντίστοιχων «ιερών» Συνόδων τους.
Ο Ελληνικός Λαός και μέρος του λαϊκού κλήρου δεν μπορούν να πιστέψουν στα μάτια τους και στα αυτιά τους με όσα καθημερινά ακούνε και βλέπουν και δεν μπορούν να πιστέψουν πως είναι δυνατόν ένας καλόγερος να έχει αποκτήσει τόση δύναμη που να παραλύουν όλες οι εξουσίες μπροστά του.
Αντιλαμβάνεται όμως, ο Ελληνικός Λαός, κάθε μέρα και περισσότερο, με όσα καινούργια στοιχεία έρχονται, με το σταγονόμετρο βέβαια, στο φως, πως προφανώς ο πλούτος, με τον οποίο το σκάνδαλο της εκποίησης της τεράστιας δημόσιας περιουσίας, (με την αποκλειστική ευθύνη του αποκλειστικά υπεύθυνου πρωθυπουργού, της κυβέρνησής του και των υπηρεσιών της) γέμισε στα ταμεία και στους τραπεζικούς λογαριασμούς του Εφραίμ και των offshore εταιριών του, τροφοδότησε κομματικά ταμεία, «ιερά» ταμεία και τα ταμεία όσων υποκριτικά «βαθύτατα θρησκευόμενων», οργάνωσαν, συντόνισαν και ολοκλήρωσαν αυτό το κακούργημα.
Διαφορετικά δεν εξηγείται η παντοδυναμία του Εφραίμ, η χρυσή σιωπή όλων των εμπλεκόμενων και η σπουδή της κυβέρνησης να εμποδίσει τη Βουλή να συγκροτήσει προανακριτική επιτροπή αναζήτησης των όποιων ποινικών ευθυνών των υπεύθυνων για το κακούργημα σε βάρος του Ελληνικού Λαού.
Η Πρωτοβουλία Διαλόγου ( www.infonewhumanism.blogspot.com) για ένα Νέο Ουμανισμό εκτιμάει πως η σιωπή, σ’ αυτές τις κρίσιμες για τον τόπο στιγμές και γι’ αυτό το κακούργημα σε βάρος του Ελληνικού Λαού, της χώρας και του Ελληνισμού, δεν είναι χρυσός αλλά συνενοχή. Γι’ αυτό καλούμε τον Ελληνικό Λαό:
Να πιέσει όλα τα κόμματα και όλους τους εκπροσώπους του στο Κοινοβούλιο να σεβαστούν τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες και να ψηφίσουν την πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής, για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης.
Να ματαιώσει με κάθε τρόπο τα σχέδια της κυβέρνησης Καραμανλή να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές, γιατί σ’ αυτή την περίπτωση θα παραγραφεί το σκάνδαλο.
Να απαιτήσει τον άμεσο και πλήρη διαχωρισμό της εκκλησίας από το κράτος και να διεκδικήσει την ανεξαρτητοποίηση και το σεβασμό της προσωπικής πίστης από τους εμπόρους της πίστης δηλαδή από το ιερατείο και την επιχείρηση εκκλησία.
Να αποστασιοποιηθεί από τις εκκλησίες και τα χρυσοφόρα «ιερά μυστήρια», να αποδυναμώσει το ιερατείο από κάθε εξουσία και να οδηγήσει όσους έντιμους λαϊκούς κληρικούς στην μαζική έξοδο διαμαρτυρίας από αυτό το σύστημα, το οποίο ως σύστημα υποκρισίας, φόβου, πνευματικής, κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής εκμετάλλευσης το καθιστά δυνάστη των φτωχών και των ανήμπορων συνανθρώπων μας και υπηρέτη κάθε καταπιεστικής και εκμεταλλευτικής εξουσίας.
Να αποστασιοποιηθεί από κάθε θρησκευτικό-σκοταδιστικό μύθο και από κάθε εξουσία που δεν την ελέγχει άμεσα και να οργανώσει την επίθεσή του για την κατάκτηση της επιστημονικά έγκυρης και κοινωνικά χρήσιμης γνώσης και για την κατάληψη όλων των εργασιακών, αυτοδιοικητικών, οικονομικών, κοινωνικών και πολιτικών θεσμών και εξουσιών, με στρατηγικό στόχο να ξηλώσει το σάπιο, το καταστροφικό και το βάρβαρο καπιταλιστικό σύστημα και να μετασχηματίσει σταδιακά όλους τους δημιουργικούς και απελευθερωτικούς θεσμούς, με την άμεση, μαζική και ενεργητική συμμετοχή του σε θεσμούς ΑΜΕΣΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟΥ.
Να πάψουμε να είμαστε οπαδοί και καταναλωτές πνευματικών και υλικών σκουπιδιών και να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να αποδείξουμε ο καθένας μας, ως άτομο και όλοι μαζί ως Λαός, πως δεν είμαστε απλά η «πηγή της εξουσίας» που ξεδιψάει τους μικρούς και τους μεγάλους, τους ντόπιους και τους ξένους εκμεταλλευτές μας και μας καταδικάζει στη μιζέρια, ως άτομα, ως Λαό και ως χώρα, αλλά είμαστε η ίδια η εξουσία, η Λαϊκή, δηλαδή η Αμεσοδημοκρατική Εξουσία, η Εξουσία της Ανθρωπιάς, η Εξουσία της ισότητας, της ελευθερίας, της ευημερίας, της συνεργασίας, της προόδου, του σεβασμού της φύσης και της ζωής και της οικουμενικής ειρήνης.
Αυτή είναι η νέα πατρίδα, ο Νέος Πολιτισμός και η νέα εποχή που πρέπει να τη χτίσουμε εμείς οι ίδιοι, κι' όχι δι' αντιπροσώπων, για να είναι και δική μας και όχι των "αντιπροσώπων". Και πρέπει να αρχίσουμε να τη χτίζουμε απο Σήμερα και όχι Αύριο, γιατί το Αύριο, Μεθαύριο θα είναι Χτες, δηλαδή πολύ αργά.
Κώστας Λάμπος
E-mail: prodial21@gmail.com
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)